NEW BAUHAUS MUSUEM PHOTO 1
z
NEW BAUHAUS MUSUEM PHOTO 2
z
NEW BAUHAUS MUSUEM PHOTO 3
z
NEW BAUHAUS MUSUEM PHOTO 4
z

New Bauhaus Museum

1+1=1 Claudio Silvestrin Giuliana Salmaso architects and planners with Trombini Studio
Weimar, Germany
competition 2011
5440 sqm

The New Bauhaus museum in Weimar stands on a site linking diverse city areas that at the moment are not connected.

The aim is to avoid the design of a self-referential building in favor of a museum conceived as a lively part of the city with two goals in mind: wiring the spread neighborhood and creating an accessible and enhancing place where people can gather and meet besides the Bauhaus collection exhibition.

The most visible characteristics of the museum are the roundish shape which is emphasizing the multiple direction approach and the horizontality. All the functions are located at street level to encourage interactivity with the city.

The exhibition spaces are encircled by ticketless public areas so that the routes inside the museum are the continuity of the city routes.

Another strong design statement has been the choice of placing the workshops facing the main street. People from the road can see the educational activities and vice versa. This is, we believe, what Gropius would have wonted.
Credits:

Claudio Silvestrin, Giuliana Salmaso and Stefano Trombini with Giulia Carlicchi, Marcello Dell’Aringa, Andrea Gamba, Ana Niza, Mariachiara Suriani

by 1+1=1 © all rights reserved